Pihtilampi

Pihtilampi on yksi kauneimmista Laipanmaan retkeilykohteista.  Se on helposti saavutettavissa, koska sinne pääsee helposti autolla Luopioinen-Rautajärven (tie 322) suunnalta.

Pihtilampi kuuluu Laipanmaan retkeilyverkostoon ja sieltä löytyy Laipanmaan opastetaulu, laavu, tulipaikka ja puucee.

Metsäkirkko on perinteinen kesäinen Luopioisten kappeliseurakunnan järjestämä tapahtuma Pihtilammella.  

Pihtilammen tunnelmasta ja rauhasta kertoo Janne Veston laulu ”Pihtilampi”.

Nuotiopaikalta löytyy sanko, jolla voi hakea vettä nuotion sammuttamista varten. Metsäpalovaroitusaikaa lukuun ottamatta, tulen tekeminen sille varatuilla paikoilla on sallittua. Aina on kuitenkin hyvä arvioida, voiko tuuli tai alueen kuivuus aiheuttaa ilmeistä ruohikkopalon tai muun palon vaaraa.

Pihtilammella on laavu nuotiopaikkoineen hieman etäämmällä rannasta, sekä nuotiopaikka aivan lammen äärellä. Lisäksi retkeilijöitä odottaa varasto kuivine polttopuineen, kompostoiva käymälä ja opastaulu kartalla.

Miten perille

Tieltä numero 322 (Luopioinen-Rautajärvi) käännytään Pihtilammentielle.  Pihtilammentien risteys on Pälkäneeltä päin tullessa hieman Luopioisten keskustan jälkeen vasemmalla. 

Kuhmalahdelta ja Rautajärveltä päin tullessa risteys on jonkin matkaa Rautajärven keskustan jälkeen oikealle. 

Pihtilammentie on paikoin hyvin kapea, minkä takia tien varrella on levikkeitä väistämistä varten. Pihtilammentietä ajetaan noin 3,5 kilometriä, kunnes siitä haarautuu tie vasemmalle kohti lampea. Tämä tie johtaa pysäköintialueelle. 

Laipanmaan retkeilyalue
Pirkanmaan piilotettu helmi

Pihtilampi on yksi Laipanmaan reittien lähtöpaikka ja sieltä löytyy myös pysäköintitilaa reiteille lähteville. Se toimii joko lähtöpaikkana Hirvijärven kierrokselle tai mikäli lähtöpaikkana on Rajalan kämppä, on Pihtilampi laavuineen sopivasti lähes puolimatkassa kierroksella. Pihtilammen ympäristö on todella kaunis vuodenajasta riippumatta ja siksi se onkin suosittu paikka myös silloin, kun tarkoituksena on ihastella luontoa istuskellen ja eväistä nauttien. Pihtilammen ympäristössä on mukava tehdä myös lyhyitä kävelyretkiä, vaikkei noin 12 kilometrin mittainen Hirvijärven kierros kiinnostaisikaan.

Helppo vaellus

Nuotiopaikalta pitkin Pihtilammen rantaa kohti Pihtilammen siltaa
ja takaisin. Pituus 2 km.

Vaativampi vaellus

Nuotiopaikalta pitkin Korppivuorelle menevää polkua ja takaisin. Vaihtelevaa maastoa, välillä jyrkkiä nousuja ja laskuja. Pituus 3 km.