Kuva Tarja Huhtarinne

Laipanmaa

Laipanmaan polut

Laipan polut ovat yksityisille ja yhteisöjen maille talousmetsiin rakennettuja eritasoisten reittien verkosto. Pidetään yhteiseksi iloksi rakennetusta huolta. 

1. Vie mennessäsi pois mitä toit tullessasi
2. Huomioi pysäköidessä ja autoillessasi muut, erityisesti tukkirekkojen tilantarve
3. Pidä koirat kytkettynä 1.3.–19.8.
4. Tulet voi tehdä vain merkityille nuotiopaikoille metsäpalovaroituksen salliessa. 

Hirvijärven kierros 12km
Sinisillä tolpilla merkitty vaellusreitti kulkee vaihtelevien komeiden maisemien lävitse paikoitellen haastavassa maastossa. Hirvijärven kierrokselle pääsee Pihtilammen ja Rajalan kämpän parkkipaikoilta (Pihtilammentie 326 tai Teivaantie 753). Reitin varrella on Korppivuoren näköalapaikka.

Elamon kierros 10,6km
Sinillä tolpilla merkitty vaellusreitti kulkee pääasiassa tasaisia polkuja pitkin talousmetsien lävitse. Elamon kierrokselle pääsee Rajalan parkkipaikalta osoitteesta Teivaantie 753.

Rajalan luontopolku 3,0km
Merkitty reitti
Lapsille soveltuva reitti kiertää Rajalan kämpän läheisissä metsissä. Luontopolun varrella on opastetauluja metsään ja metsätalouteen liittyen.

Pihtilammen kierros 4,6km
Merkitsemätön reitti
Pihtilammen kiertävä reitti kulkee osin Hirvijärven kierroksen merkittyä reittiä, osin yksityistä metsäautoteitä ja osin maastoon muodostunutta polkua pitkin. 

Haltian reitti 2,5km
Merkitsemätön reitti
Reitti Haltian kylältä Korppivuorelle kulkee yksityistä metsäautotietä eli Korppivuorentietä Korppivuoren taakse ja siitä muodostunutta polkua pitkin vuorelle ja Laipan poluille. Mittaa Hirvijärventieltä Lintuharjusta Laippaa halkovalta autotieltä kertyy 2,5km. Lähin virallinen parkkipaikka on Hirvijärventien alussa Haltialla, Haltian Torpan (Hirvijärventie 16) pihassa.

Laipan yhdyspolku 2,5km
Merkitty reitti
Laipan ylläpidettyyn polkuverkostoon kuuluva yhdysreitti kulkee Haltian tieltä (Haltiantie 552) Iso Hirvijärven pohjukkaan Korppivuoren juurelle pääasiassa metsäautotietä pitkin.

Rankkimäen polku 2,7km
Merkitty reitti (vaaleanpunaiset nauhat ja maali)
Kolmen Kallen ristiltä (Luopioistentie 536) Kantunvuoren taakse ulottuva polku on Kukkian haukkujen eli koiraharrastajayhdistyksen raivaama ja merkitsemä polku Luopioinen-Rautajärvi -tieltä Iso Hirvijärven lähelle Haltian reitille. Reitti ja Rankkimäen ympäri kiertävä polku ovat tarkoitettuja etupäässä koiran ulkoilutukseen ja kulkusuositus on vastapäivään ja Luopioisten tieltä Laippaan päin. Reitin merkit ovat osittain kadonneet hakkuuaukealta Laipanmaan suurjännitelinjan ympäristöstä noin 300 metrin matkalta. Reitin alussa ei ole parkkipaikkaa, mutta Kolmen Kallen ristin tienhaaraan mahtunee auto tai pari.

Sappeen reitti 8,1km
Merkitty polku
Laipan polkuverkoston Sappeen matkailukeskukseen yhdistävä reitti kulkee pääasiassa metsäautoteitä pitkin. Sappeen reittiä pitkin on luvallista myös ratsastaa ja ajaa maastopyörällä. Reitti lähtee Sappeen matkailukeskuksen parkkipaikalta osoitteesta Sappeenvuorentie 170 ja liittyy Hirvijärven kierrokseen Sorsamon tien risteyksessä.

Multivuoren reitti 3,9km
Merkitsemätön polku
Reitti Hirvijärventieltä (Hirvijärventie 342) Särkijärven laavulle Sappeen poluille. Polku on raivattu yksityisille maille Sappee trail run -tapahtumaa varten ja erottuu hiljattain kaadettua ja uudelleen istutettua 200 metrin osuutta lukuun ottamatta hyvin maastosta. Polun alkupaikkaa merkitsee neljä päällekkäin asetettua isoa kiveä Hirvijärventien varressa ennen Kailanpään vanhaa tilaa. Pikku Kaipajärven viereisissä metsissä on paljon polulle kaatuneita puita. Reitti kulkee kappaleen matkaa Syväjärventietä ja Särkikalliontietä. 

Kettukiven reitti 3,2km
Uusi tekeillä oleva reitti yhdistää Rautajärven kylän merkityt kävelyreitit Laipanmaan polkuihin. Kävellen kuljettava osuus lähtee Laipantieltä Laipantie 63 ja johtaa Hirvijärven kierrokselle Pihtilammen taakse Pihtilammentie 443. Reitti kulkee pääasiassa yksityisiä metsäautoteitä pitkin, mutta Haukijärven viereinen 1,3km pätkä on metsään hiljattain sinisellä nauhalla merkittyä polun pohjaa. Reitin varrella on Laipanmaan kenties suurin siirtolohkare, Kettukivi.

Laipanmaan polkuverkoston ja
muut Laipanmaalla olevat laavut

Verkkojärvi
Varustelu: Verkkojärven ja Verkkojärventien välissä olevalla laavulla on tulipaikka, keittiötarvikkeita, huussi ja puuvarasto. Laavun maasto soveltuu hyvin telttailuun. Laavua ylläpitää Kangasalan kunta.
Koordinaatit: N6812945, E369519
Lähin tieyhteys: Verkkojärventie 89. Laavulle pääsee lähelle autolla.

Ruokojärvi
Varustelu: Ruokojärven yläpuolella olevalla laavulla on nuotiopaikka, huussi, puuvarasto ja opastetaulu. Laavua ylläpitää Pälkäneen kunta. 
Koordinaatit: N6812308, E371290
Tieyhteys: Osoitteessa Isolaipantie 167  on risteys, josta etelään vievää puomilla suljettua Ruokojärventietä on 800m laavulle.

Elamo
Varustelu: Elamonjärven rannassa sijaitsevalla laavulla on tulipaikka, huussi, puuvarasto ja opasturkartta. Laavua ylläpitää Kangasalan kunta.
Koordinaatit: N6815009, E372024
Tieyhteys: Osoitteessa Isolaipantie 167 on risteys, josta pohjoiseen vievää yksityistä metsätietä on 2,5km laavulle.

Pihtilampi
Varustelu: Laavu ja erillinen tulipaikka, puuvarasto, huussi, laituri, opastustaulu ja parkkipaikka. Laavua ylläpitää Pälkäneen kunta
Koordinaatit: N6810621, E372927
Tieyhteys: Pihtilammentei 326 osoitteessa länteen kääntyvän metsäautotien päähä. Autolla pääsee metsässä liikkujien käytössä olevaa tietä laavulle asti.

Särkilampi
Varustelu: Särkijärven ja Vähä-Arajärven välisellä kannaksella jyrkänteen päällä olevalla laavulla on myös vessa, tulipaikka, opastustaulu ja puuvarasto. Laavua ylläpitää Pälkäneen kunta
Koordinaatit: N6808931, E368435
Tieyhteys: Särkijärventie 126, Sappee. Yksityistä metsätietä pääsee muutaman sadan metrin päähän laavusta

Sappeen laavut

Luoteinen rinne
Varustelu: Laavu, tulipaikka ja huussi. Laavua ylläpitää Sappeen hiihtokeskus.
Koordinaatit: N6808295, E367457
Tieyhteys: Jylhänkorventie 36 kohdasta polkua muutama sata metriä ylärinteeseen. Laavu on jyrkässä maastossa

Itäinen rinne
Varustelu: Laavu, tulipaikka ja huussi. Laavua ylläpitää Sappeen hiihtokeskus.
Koordinaatit: N 6809028, E 366112
Tieyhteys: Maijankatu 39, Sappee kohdassa olevasta risteyksestä itään ylärinteeseen kävelyä muutama sata metri. Laavu on jyrkässä maastossa

Laen laavu
Varustelu: Laavu ja tulipaikka. Laavua ylläpitää Sappeen hiihtokeskus.
Koordinaatit: N6808332, E366554
Tieyhteys: Vuoritie 8, Sappee. Tulipaikalla pääsee perille autolla.

Kyläyhdistysten laavut

Haltian kota
Varustelu: Kota, tulipaikka, huussi ja useimpina kesinä sunnuntaikahvila vieressä. Kotaa ylläpitää Haltian kyläyhdistys
Koordinaatit: N6807139, E371828
Tieyhteys: Hirvijärventie 16, Haltia. Kodalle pääsee perille autolla julkista tietä.

Ihanaisten laavu 
Varustelu: Ihanaisjärven vieressä olevalla laavulla on tulipaikka. Laavua ylläpitää Rautajärven kyläyhdistys.
Koordinaatit: N6811842, E376584
Tieyhteys: Murronkulmantie 186,  Rautajärvi. Autolla pääsee laavun viereen julkista tietä.

Vanhan savotan laavu 
Varustelu: Vanhan savotan laavu on metsäperinnekulttuuria elävöittävien Vanha savotta -tapahtumien pitopaikalla oleva Vilkmannin perheen omistama yksityinen laavu. Paikalla ei ole tulentekomahdollisuutta. Laavua ylläpitävät Vilkmannit.
Koordinaatit: N6812591, E376255
Tieyhteys: Pimiäntie 68, Rautajärvi. Yksityinen metsätie johtaa melkein perille laavulle.

Rautajärven kota 
Varustelu: Rautakankaan huipulla yrhekilukentän reunalla oleva komea kota on vapaassa käytössä, mutta avain pitää hakea läheisestä ravintolasta EloTähkästä tai Elina Penttilältä harjun reunalta. Kodalla on sisällä ja ulkona tulipaikka. Kotaa ylläpitää Rautajärven kyläyhdistys.
Koordinaatit: N6810865, E378256
Tieyhteys: Pallokentäntie 22, Rautajärvi. Autolla pääsee melkein perille urheilukentälle.

Laipanmaan kulttuurireitit

Reitillä on yhteensä 10 eri kohdetta, joissa kerrotaan tarinalliseen tyyliin Laipanmaan kiehtovasta historiasta ja legendoista. Mukana on tarinoita Laipanmaan erakosta Nestorista, Verkkojärven Matista, joka pelkäsi tulta ja sammakoita, sekä yleisesti elämästä ja elosta Laipanmaan erämaametsässä. Metsä on kuhissut elämää ja se on ollut koti monelle. Laipanmaan kulttuurireitti on halunnut kunnioittaa metsäalueen historiaa ja säilöä sen tarinoita kuunneltaviksi tulevillekin sukupolville.

Reitti on Pälkäneen ja Kangasalan alueella sijaitsevalla Laipanmaan retkeilyalueella, joka on Etelä-Suomen suurin yhtenäinen metsäalue. Reitin pituus on noin neljä kilometriä ja aikaa kannattaa varata noin 2 tuntia. Matkan varrella on muutamia nousuja, joissa kivet ja juuret saattavat olla sateisella kelillä liukkaita. Noin puolessa välissä on laavu, jolla voi pitää taukoa.

-Ota älylaite matkaan, lataa joko sovellus ”StoryPlayer” sovelluskaupasta tai kirjoita internetselaimeen osoite tarinasoitin.fi/laipanmaankulttuurireitti. Laita luurit korvaan ja lähde kokemaan uudenlainen metsäkokemus, ohjeistaa Eeva Osa, Pälkäneen kulttuurireittihankkeen koordinaattori.