Kuohijoki – kylä kahden järven kainalossa

Pieni kylämme sijaitsee Kukkian ja Kuohijärven kainalossa Pälkäneen perukoilla, vanhassa Luopioisten pitäjässä. Kuohijoella on paljon tarjottavaa: kaunis luonto, upeat järvimaisemat ja ainutlaatuinen kylän henki.

Kuohijoella elämä on leppoisaa, rauhallista ja tunnelmallista ympäri vuoden. Kesäkautena kylä on täynnä toimintaa niin kulttuurin, liikunnan, kylätapahtumien, kahviloiden, muiden palveluiden kuin monien erilaisten elämystenkin parissa.

Kuva: Sinikka Peura

Lehmisaaren kalliot

Kukkian Evinsalon eteläpuolella sijaitseva Lehmisaaren kallio on maisemallisesti näyttävä, korkea suonigneissikallio, joka on ollut aikojen kuluessa kiinnekohtana monelle Kukkialla liikkuneelle matkaajalle.

Sen päällä on muinaismuistolailla rauhoitettu muistomerkki, särmikkäistä kivistä koottu röykkiö. Perimätiedon mukaan röykkiö on ”ristiretkiaikainen linnoitus” tai lappalaisten uhripaikka.

Kallion päällä on myös geokätkö.

Uimaranta

Kuohijoen uimaranta on hiekkapohjainen.

Uimarannalla on pukukoppi ja puucee.
Läheisyydessä on myös grillikatos ja rantasauna (Kustaan sauna), jonka voi vuokrata omaan käyttöön kyläyhdistykseltä.

Meidän mielestä täällä on kaunista, turvallista, tilavaa ja rauhallista.

Luonnonkaunis kylämme sijaitsee Kukkia-järven ja Kuohijärven tuntumassa, muutaman kilometrin päässä Lammin, nykyisen Hämeenlinnan kaupunginosan, rajasta. Vakinaisia talouksia kylässämme on vajaat 50 ja vapaa-ajan asuntoja vähintään 2-3 –kertainen määrä. 

Viime vuosina on kyläämme ilahduttavassa määrin saatu uusia asukkaita kun muutamat jo tyhjilleen jääneet vanhat tilat ja talot ovat saaneet uudet, aktiiviset omistajat. Tämä kehitys on omiaan pitämään kylämme elinvoimaisena ja rikastuttamaan sen elämänmenoa. 

Luonnollisesti

Luonnonarvojen lisäksi Kuohijoella on tarjota
– hienohiekkainen uimaranta laitureineen
– Hauhon reittiin kuuluva veneiden vesillelaskupaikka Kuohijärven puolella
– kylätalona perinteinen vpk:n talomme Vepari sekä grillikatos ja rantasauna kylän yhteiseen käyttöön
– liikuntapolkuja
– wanha kalkkilouhos sekä
Kylä-Mukkulan kulttuurikeskus moninaisine tanssi-, taide- ja liikuntapalveluineen sekä elävän musiikin klubi-iltoineen

Portaat

Kuohijoen portaat urheilukentän ja uimarannan ympäristössä.

Kukkian Keidas

Kukkian Keidas on Pälkäneen Kuohijoen kylässä sijaitseva majoitus- ja tapahtumakeskus. Monipuoliset tilat ja ainutlaatuinen Kukkia-järven luontoympäristö tarjoavat hyvät puitteet mm. leireille-, juhlille ja erilaisille liikunta- tai kulttuuritapahtumille.

Vuokrattavissa  on koko leirikeskus tai tarpeen mukaan erilaisia pienempiä tiloja: yksi tai useampi huone, kokoustiloja, sauna, suurkeittiö ja lisämajoitusrakennus. Käytettävissä on myös kesäaikana 100 vuotta vanhan kansakoulun tiloja ja vanhempi sauna, soutuvene ym.

Kesäkahvilat

Kuohjoella toimii kaksi kesäkahvilaa.
Toinen niistä on nimeltään Kioskikahvila Munkki ja Rinkeli ja sijaitsee kylän keskellä.

Camp Finlaken kesäkahvila on Kuohijärven puolella Avustien varrella.

Kyläyhdistys-Vepari

Kuohijoen Kyläyhdistys-Vepari ry on aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää, kunnostaa, kehittää, tiedottaa ja toimii.

Kyläyhdistys järjestää monia perinteisiä kesätapahtumia, joihin osallistutaan vuodesta toiseen koko kylän voimin.

Kylätalo Vepari kokoaa väen yhteen ja toimii tapahtumien keskipisteenä. Kylätoiminnan lisäksi yhdistys vaalii myös vapaapalokunta-aatteen perinteitä ja museorekisterissä oleva Paavo-paloauto vuodelta 1958 onkin kesätapahtumien ihastelun kohteena varsinkin pikkuväen keskuudessa.

Kyläyhdistyksen toimintaan pääsevät – ja halutaan – kaikki mukaan! 

Haikan kalkkikaivos

Kuohijoen kylässä sijaitsee mielenkiintoinen historiallinen kohde – keskiaikainen kalkkilouhos.

Paikkaan liittyy lisäksi monta miesmuistista kumpuavaa tarinaa mm. kalkkikivien kuljettamisesta Hämeen linnaan ja kalkin louhintaan liittyvästä vankityövoiman käytöstä. Paikka on myös luontonsa puolesta viehättävä, sillä sen etelään antava rinne on vehmas, lehtomaista kasvillisuutta kasvava luontokohde.

Kaivoksen arvellaan olleen toiminnassa 1200-1500-luvuilla.

AJO-OHJE HAIKAN KALKKILOUHOKSELLE
Kuohijoki-Sappee -maantieltä eli Kuohijoentieltä noin 650 metriä sillalta Puutikkalaan päin kääntyy oikealle Niittyläntie. Kulje Niittyläntietä noin 800 metriä, jolloin näet viitan kalkkilouhoksen polulle vasemmalle. Polkua pitkin on kalkkilouhokselle noin 600 metriä.

Kuohijoki

Kuohijoen sillalta avautuu kaunis näkymä joelle.

Sillalla järjestetään kyläyhdistyksen toimesta joka kesä perinteikäs Unikeonpäivän tapahtuma köydenvetoineen ja unikeon herättämisrituaaleineen.

Aslak & The Eskimos Klubi

Kuohijoen erikoisuus on entiseen navettaan rakennettu liveklubi, jossa soi elävä musiikki joka lauantai-ilta kesäkuun puolivälistä alkaen.

Ei, punatiilinen navettarakennus Kuohijoen kylän laidalla ei osu valtaväylien varrelle: sen voisi hyvinkin sanoa olevan keskellä ei mitään. Klubin ainutlaatuista miljöötä ja meininkiä lähdetään ihastelemaan kauempaakin.

Ympärillä asuville viidellekymmenelle kyläläiselle ja sadoille mökkiläisille siitä on tullut kuitenkin kesäisten lauantai-iltojen keskipiste.

Yö on hämärtynyt sen verran kuin se keskellä kesää on mahdollista, ja Aslakin klubilla on bileet parhaimmillaan.

Veneranta

Kuohijoen molemmat järvet – Kukkia ja Kuohijärvi – tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia veneilyyn, uintiin, melontaan, kalastukseen – sekä talvella talvivaellukseen, retkiluisteluun ja talvikalastukseen.

Veneilijöille löytyy Hauhon reittiin kuuluva veneiden vesillelaskupaikka (”satama”) Kuohijärven puolelta, Lammintien varresta. 

Camp Finlake

Jos haluat jättää kaupungin pölyt hetkeksi taaksesi ja nauttia luonnosta maalaisidyllissä, Kuohijoen kylän kupeessa sijaitseva Camp FinLake on juuri oikea paikka sinulle.

Sijaintimme Kuohijärven rannalla tarjoaa mahdollisuuden virkistäytymiseen ja luonnosta nauttimiseen. Myös tekemistä etsivälle Camp FinLake ja lähiympäristö tarjoavat monipuolisia aktiviteettejä.

Tarjoamme majoitusta niin yksittäisille matkailijoille kuin pienille ryhmille (maks. 14 henkilöä). Majoitusta varten alueella on 5 aittaa, joihin mahtuu yöpymään kulloinkin 2–4 henkilöä.

Tulisaari

Pieni, kaunis saari, vesilläliikkujan taukopaikka, Kuohijärvellä.

Kuva: Ulla Kuusniemi

Kuohijärven Hietasalo

Yli peninkulmaisen järven, Kuohijärven, puolivälissä sijaitsevaan virkistysalueeseen kuuluu toistakymmentä saarta, joista suurin on liki puolitoista kilometriä pitkä Hietasalon saari.

Hietasaloon pääsee helpoiten Kuohijärven länsirannalla sijaitsevalta veneenlaskupaikalta. Puolikilometrisen salmen yli hiihtää vikkelästi talvikelien aikaan. Kesällä saman matkan voi taittaa vaikkapa meloen. Toinen lähtöpaikka on järven itärannassa, jossa Porraskosken tien varressa on merkitty parkkipaikka ja ranta Hietasaloon matkustavia varten.

Perillä Hietasalossa odottaa kolme nuotiopaikkaa, saaren päästä päähän kulkeva osin pitkostettu retkeilypolku ja näköalapaikka saaren korkeimmalla vuorella. Viereisen Kaiturin saaren hiekkaranta ja nuotiopaikka houkuttelee lomailijoita.

Näkymä Kuohijärvelle Tervaniemestä