Kuva: Jesse Kallioinen

Luova Kukkian kirkonkylä

Taivaallista!” sanoi kirkkoherra savusaunan lauteilla.

Rajalansaaren saunan keskiviikkoillat ovat kuin
Luopioinen pienoiskoossa:
koskaan ei voi tietää, kenen kanssa päädyt juttusille ja
mihin toimiin keskustelu saattaa johtaa.

Olo on autuas ja rento,
laine liplattaa ja auringonlasku punottaa.

Saunojien ajatukset ovat sinisiä kuin Kukkian vesi.
Ideoita syntyy rantanuotiolla, kun ajatuksia vaihdetaan.
Ja koska ollaan Luopioisissa, ideoita myös toteutetaan.

Holjansalmi

Luonnonkaunis Holjansalmi yhdístää Kukkiajärven Uritunselän ja Haltianselän.

Keskeisen sijainnin takia salmessa on ollut sahalaitos, jonka läheisyyteen on syntynyt Holjan kylä.

Holja on myös Kukkiajärven rantoja kiertävien teiden risteyspaikka, koska siitä pääsee sekä Haltian kylän että Puutikkalan suuntiin.

Kuva: Maarit Mäkipää

Tervetuloa Kukkialle

Holjan P-alue toivottaa kävijät Kukkialle.

Alueelta löytyy niin Laipanmaan kuin Kukkiankin kartat sekä palveluinfotaulut.

Tervetuloa Luopioisiin

Kuikkatunnus johdattaa Luopioisten kirkonkylään.

Mikkola

Pytingin vehreä puisto on kesäisin monen tapahtuman pitopaikka. Näistä perinteisin on kunnan kesäpäiväkahvit kesä-heinäkuun vaihteessa. Se kerää vuodesta toiseen puiston täyteen vaki- ja vapaa-ajan asukkaita nauttimaan kahveista ja hyvästä ohjelmasta.

Mikkolassa elää käsityöperinne. Pytingissä toimii Kukkian Kädentaitajien myymälä Kulmahuone ja Mikkolan Navetalla käsityökeskus Hilma&Olga.

Kulttuurinälkäisille Mikkolan Navetan luennot ja näyttelyt ovat jo legenda.

Pytingin idyllinen kahvila toimii ympäri vuoden.

Pytingissä toimii Luopioisten kuntainfo, josta saa tietoa monissa kuntaan, matkailuun ja elämiseen liittyvissä kysymyksissä. Kuntainfosta varataan myös Mikkolan kokoustilojen, Vohlisaaren saunan, Seuratalon juhlasalin ja Rajalansaaren savusaunan tiloja.

Museot

Luopioisissa on kaksi mielenkiintoista museota,
kotiseutumuseo ja Mikkelinmäen torpparimuseo.

Yksi kotiseutumuseon mielenkiintoisimpia esineitä on Olavi Ahosen valmistama pienoismalli Luopioisten kirkonkylästä vuonna 1900. Siitä näkee, että kirkko, kylänraitti ja tori ovat olleet yli 100 vuotta samalla paikalla kuin nytkin.

Liikuntapuisto

Luopioisten Liikuntapuisto sijaitsee ihan kirkonkylän kupeessa vaihtelevassa metsämaastossa.

Puistosta löytyy urheilukenttä, kuntolaitteet, valaistupururata/hiihtolatu, frisbeegolfrata, kiintorastit, maastopyöräpolut, parkour-rata ja laaja metsäpolkuverkosto, jota voi hyödyntää esimerkiksi marjojen ja sienten poiminnassa.

Eväinten syöntiä ja makkaran paistoa varten puistossa on laavu keskeisellä paikalla. Alueella on käymälä (puucee) P-alueen vieressä.

Rajalansaari

Rajalansaari on toiminut retkeilijöiden ja leiriläisten suosimana kohteena jo useat vuosikymmenet.

Rajalansaaren luontopolku tarjoaa meille noin tunnin kierroksella paljon nähtävää. 

Rajalansaaren helmiä on savusauna-alue, jota voi varata omaan käyttöön. Alueella on savusaunan lisäksi grillikatos, nuotiopaikka ja puuliiteri sekä mökki majoitusta varten. Mökissä on petipaikat (kerrossängyt ja patjat) 11 henkilölle, takka sekä keittiötila, jossa on kaasuhella ja kaasulla toimiva jääkaappi. Varaukset hoitaa Luopioisten kuntainfo.

Kirkko

Luopioisten kirkko on valmistunut vuonna 1813 ja on ruoveteläisen kirkonrakentajan Matti Åkergrenin rakentama puinen ristikirkko.

Luopioisten kirkko on tullut tunnetuksi hyvänä konserttikirkkona, jonka takia siitä on tullut lukuisten musiikkitapahtumien näyttämö.

Kirkko toimi kesäaikana myös tiekirkkona.

Tori

Luopioisten tori on torstaisin ja lauantaisin tutustumisen arvoinen, vilkas, ostos- ja kohtaamispaikka.

Palvelukeskusta

Aivan kirkonkylän keskellä sijaitsee Ravintola Liekki, joka on kuuluisa hyvästä ruuastaan sekä hienosta kesäterassista ja tapahtumistaan. 

K-Market Järvikansa on hyvin varusteltu ostospaikka. Marketin yhteydessä on pankkiautomaatti ja sähköautojen latauspiste.

Liiketalon yläkerrassa on HUB Toivola, joka on tapaamisiin ja etätyöskentelyyn tarkoitettu audiovisuaalinen kokouspaikka.

HUB Toivolan yhteydessä on myös Toivolan Sauna.

Kirpputori Mikkolan Aarre on nimensä mukainen paikka, jossa moni tavara odottaa löytäjäänsä.

Kylän raitti

Luopioisten kaunis kyläraitti johdattaa Mikkolasta ja palvelukeskustasta Koulunmäen perhepuiston sivuitse Kukkiajärven äärelle rantakeskukseen.

Ulkoilukylä

Vapaa-ajan viettomahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset Luopioisissa, koska täällä luonto, liikunta ja kulttuuriaktiviteetit ovat lähellä toisiaan.

Mitä haluaisit tehdä? Filosofoida ventovieraan kanssa savusaunan hämyssä tai nostaa painoja yksin vasta varustetulla kuntosalilla tai istahtaa neulomaan ja juomaan kahvia tai katsoa dokumenttielokuvia? 

Ulkoiluun liittyviä välineitä voi lainata ja vuokrata ulkoilutoimistosta, joka sijaitsee aivan kylän keskellä. Toimistolta löytyy esimerkiksi kanootteja, suppilautoja ja sähköpyöriä. Talvella toimiston edessä on potkuriparkki.

Apteekki

Luopioisten keskustassa on hyvän palvelun apteekki niin vaki- kuin kausiasukkaillekin.

Apteekki kuuluu Luopioisten monipuolisiin hyvinvointipalveluihin.

Koulunmäen perhepuisto

Koulunmäki sijaitsee Luopioisten keskustapalveluita ja rantakeskusta yhdistävän Rajalantien, Ulkoilukylän keskuskäytävän, varrella.

Perhepuisto on kehittynyt Luopioisten kirkonkylän koulun ympärille ja sen keskeisiä kohteita ovat koulun ohella kirjastorakennus ja Luopioisten liikuntahalli.

Perhepuiston ulkoalueille tuovat toiminnallisuutta leikkikenttä, pienpalloilukentät sekä frisbeegolfrata.

Liikuntahalli

Liikuntahallissa on kuntosali ja liikuntasali. Liikuntahalli on avoinna ma-su klo 07.00-22.00 (sisäänpääsy klo 21.30 mennessä).

Avainkorttien myynti Luopioisten kuntainfosta. Avainkortit toimivat sekä Luopioisten liikuntahallin että Kostia Areenan kuntosaleilla.

Rantakeskus

Luopioisten rantakeskuksesta on muodostunut kesäinen keidas, joka yhdistää lapset ja aikuiset, uimarit ja auringonottajat, retkeilijät, veneilijät ja melojat sekä vaki- ja vapaa-ajan asukkaat.

Vohlisaari

Vohlisaari tuli tunnetuksi TV2:n Röllisarjasta. Röllin kuvauspaikat odottavat vieläkin kulkijaansa saaren polkujen varrella, vaikka sarjan lavasteita ei ole olemassa.

Luopioisten kuntainfosta voi vuokrata Vohlisaaren rantasaunaa kokous-, juhla-, ja saunomiskäyttöön.

Vohlisaaren rantasauna on talvisin suosittu talviuintipaikka.

Melojalle Vohlisaari tarjoaa hyviä rantautumispaikkoja.

Pyykkisaari

Pyykkisaaresta on syntynyt uusi retkeilyn keidas lähiulkoilun käyttöön aivan Luopioisten keskustan kupeeseen.

Saareen pääsee veneellä ja kanootilla; saareen on Luopioisten rantakeskuksesta vesitse matkaa noin yhdeksän kilometriä näyttävää reittiä Holjan salmen kautta.

Pyykkisaaren uusi laavu on merkittävä lisä Kukkiajärven vesiretkeilymahdollisuuksiin.

Pyykkisaaressa on myös lintutorni, josta voi tarkkailla härkälintuja, kalalokkeja, kalatiiroja, härkälintuja ja tukkakoskeloita. Lisäksi elo–syyskuussa järven rantakivillä voi tavata harmaahaikaroita.

Niemikunnan uimapaikka

Niemikunnantien alkupäässä, Rihanselän maisemissa, on kaunis uimapaikka.

Kuvan maisemassa näkyy myös Anninsaari.

Anninsaari

Rihanselän pohjukassa, Niemikunnan uimarannan maisemissa, on pieni saari, Anninsaari (Sikosaaret), joka on oivallinen retkipaikka.

Ilta-aurinko paistaa kauniisti saaren rantakallioille. Saaressa on vaatimaton nuotiopaikka.

Kirkonkylän uimarannalta on saareen matkaa noin kilometri, joten saareen on helppo tulla vaikka lyhyelle päiväretkelle melomalla.