Tämä viirupöllö on kuvattu Aitoossa keväällä 2017. Kuva: Alpo Roikola

Kukkian linnut

Katso Alpo Roikolan luontokuvat täältä:  https://alporoikola.kuvat.fi/

Luopioisten linnut koottiin yhteen paikkaan
– Alpo Roikola teki kokoamisessa ison työn

Kristiina Helminen Julkaistu 17.3.2020 Sydän-Hämeen lehti

Luopioisten alueella havaitut lintulajit löytyvät nyt yhteen paikkaan koottuna. Alpo Roikola aloitti ison urakkansa kolme kuukautta sitten joulukuussa. Hän ryhtyi työhön Mikkolan Navetalla pitämänsä marraskuisen lintuillan jälkeen, kun ilmoille heitettiin ajatus lintulajien kokoamisesta yhteen paikkaan – hieman samaan tapaan kuin Luopioisissa yli puolet vuodesta asuva Tuomo Kuitunen on koonnut Luopioisten kasvistoa.

– Olen koonnut kuvasivustoni blogiin kaikki tiira.fi -sivuille Luopioisista ilmoitetut lintulajit. Lintulajeja on tähän mennessä ilmoitettu 187 kappaletta, Roikola kertoo.

Luopioinen on melko metsäistä seutua, eikä laajoja peltoaukeita ole kovinkaan paljon. Tämä vaikuttaa alueella viihtyvien lintujen määrään. Roikola kertoo, että esimerkiksi Ruovedellä kootaan parhaillaan alueen lintukirjaa, ja kunnassa on havaintoja 246 lintulajista.

– Toki sekin vaikuttaa havaintomääriin, kuinka moni aktiivisesti ilmoittaa havaintojaan Tiira-palveluun, Roikola lisää.

Luopioisissa lintulajeista viihtyy erityisen hyvin viirupöllö, ja niitä tavataankin alueella paljon.

Tämä viirupöllö on kuvattu Aitoossa keväällä 2017. Kuva: Alpo Roikola

Roikola on kirjoittanut kaikista lajeista blogiin lyhyen kuvauksen, ja kuvauksen lopussa on muutamia tiira.fi -sivulle kirjattuja lajihavaintoja sekä havaitsijoiden nimiä havaintopaikkoineen.

– Lisäksi olen liittänyt kaikkiin niihin lintulajeihin kuvat, joita kuvasivustoltani on löytynyt. Muutamaan lajiin olen saanut Jouni ValkeeniemeltäHannu Majavalta ja Stig Lindströmiltä lintukuvia, joita kuvasivustoltani ei löytynyt. Harvinaisimpiin lajeihin ei vielä ole ollut kuvia käytettävissä.