Kyläasumisen messuilta poimittua

Pauliina Pikka,
kunnanjohtaja, Pälkäneen kunta

Arvoisat messuvieraat, näytteilleasettajat ja muut aktiivit,
olette lämpimästi tervetulleita messutunnelmaan tänne Pälkäneelle, missä onni asuu lukuisissa kylissämme.

Tänään olemme kokoontuneet kyläasumisen messuille tänne Kukkian rannalle, Luopioisten kirkonkylään, joka on valittu Pirkanmaan kauneimmaksikin kyläksi. Näiden kahden päivän aikana haluamme erityisesti nostaa esille ainutlaatuisia ja omaleimaisia kyliä, joilla jokaisella on vahva oma identiteetti. Uskomme, että niiden joukosta löytyy jokaiselle jotakin niin matkailukohteena kuin myös loppuelämän asumisen paikkoina.

Täällä näyttäytyy tänään vahva, yhteinen ja monipuolinen Pälkäne, joka toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi onnellisen kyläasumisen messuille!

Suomen Kylät
Johanna Niilivuo

Pälkäneen Luopioinen on hieno esimerkki maaseutuasumisen kehitystyöstä.

Suomen Kylien Johanna oli viikonloppuna Avoimet Kylät – Öppna Byar -päivänä puhumassa Luopioisten Kyläasumisen messuilla. Puheenvuoron otsikko ”Kylä on unelmapaikka” innosti hänet nostamaan esiin maallemuuttajia houkuttelevia tekijöitä, kertomaan tuoreimman maaseutubarometrin tuloksia maaseutuasumisen kiinnostuksen kasvusta (https://www.maaseutupolitiikka.fi/paato…/tietoa/maaseutubaro) sekä korostamaan maaseutuasumisen monipuolistamisen tarvetta.

Puheenvuorossaan hän muistutti myös messuväkeä positiivisen maaseutupuheen tärkeydestä ja kehotti kaikkia puhumaan ylpeydellä kylistä ja meidän maaseudusta. ❤

Messutiimi

Sirkku Mäkelä, Pälkäneen kunta
Johanna Liukko, Pälkäneen kunta

Sari Päätalo, Luopioisten Yrittäjät ry
Seppo Kääriäinen. Luopioisten Yrittäjät ry

Sydän-Hämeen Lehti 12.6.2024
Pääkirjoitus / Jani Oksanen

Mitä tulee asumiseen liittyvään innovatiivisuuteen, voi aktiivisuusmittarin sanoa pysyneen hyvissä lukemissa Luopioisissa vuosien saatossa. Terve Talo-näyttely messuineen, Luopioinen-näyttely ja hiljattaiset Asumaan-tapahtumat ja vuoden 2019 Kukkian kyläasumisen messut osoittavat, että itäisellä Pälkäneellä ei ole tyydytty odottamaan ihmisten kiinnostuksen heräämistä kyläasumista kohtaan.

Töitä on tehty aktiivisesti, katseita on luotu muihinkin kuin lapsiperheisiin, ja sittemmin mummonmökit, sadantonnin talot ja minitalot ovat tulleet tutuiksi muuallakin kuin Sydän-Hämeessä. Puoliksi hiekoitettu kevyen liikenteen väylä on suoranainen luopioislainen klassikko, joka ei suoranaisesti ole asumisen tai rakentamisen ratkaisu, mutta arjessa sillä on kuitenkin koettu olevan paljon merkitystä.

Taustat huomioien ei ole lopulta yllätys, että väki löysi kaksipäiväiseen messutapahtumaan, vaikka samana viikonloppuna huomiosta kilpaili pelkästään lähiseudulla kymmeniä muita kesätapahtumia.

Messut innoitti keskusteluun somessa

Marjaana Myötyri:
”Tulevaisuuden kunta menestyy, kun se pystyy synnyttämään sellaisen sisäisen maineen, paikan hengen, joka säteilee vetovoimana ulospäin. Maine muuttaa elinvoiman vetovoimaksi”. Kirjasta Tulevaisuuden kunta Timo Halosen artikkelista ”Tulevaisuuden kunta ja maine”.

Tuntui suorastaan ylpeältä viime viikonloppuna olla luopioislainen, kun vastaan käveli ihmisiä, jotka puhuivat toisilleen, että tämä Luopioinen on viehättävä paikka asua, täällä on tosi hieno uimarantakin. 

Sari Päätalo:
”Mielikuvat ja niistä muodostuva ulkoinen maine ohjaavat valintoja, joilla päätetään asuinpaikka, yrityksen sijainti tai investointi. Maineen tehtävä on muuttaa elinvoima vetovoimaksi.

Kuitenkaan ulkoinen maine ei koskaan voi muodostua vetovoimaiseksi, ellei paikan identiteetti, sen sisäinen maine, ole riittävän vahva.

Radio SUN 4.6.2024

Maakunnan Matti haastatteli Seppo Kääriäisen Pirkanmaan mainiona.

Kyläasumisessa kiehtoo puhtaan luonnon läheisyys ja toimelias ympäristö. Kylässä on helppo asua, ja se tarjoaa viehättäviä ja kauniita asuinpaikkoja. Kylä on unelmapaikka, Kääriäinen sanoo.

.

Luopioisten Yrittäjät ry 2024
kukkialle.fi